Jandra noastra cea de toate zilele

Se face în Dobricel!

Io am facut-o în alta parte si n-am avut la îndemână chiar tot ce trebuia.

Să ieu nişte bucaţăle de carne de porc şî cârnaţ de casă (reţăta din batrâni cere musai ca aiestea să şie din ălea afumace un ptic, prajâte şî pusă-n unsore; eu n-am avut amu da-mi era aşă de dor că am pus din coperativă);

Se pune oala de coleşă pa sobă şî cân şerbe să pune farina de malai tătă odată (asta dacă aveţ farină de casă facută în moară de apă cu ptiatră din Ciceu; de nu aveţi puneţ ca şî mine de aia din coperativă, în ploaie…) şî dupa şe mai şerbe un ptic o crepaţ în patru cu suşitoriu.
Între timp puneţ pesce jiumările de carne un pumn bun de brânză aspră de oaie, cu cât mai iuce cu atâta mai bine

Cân s-o înroşât un ptic brînza să mai pune nişce poprică
c

Apoi să pune şir di pa mamaligă în jandră

Frecaţ bine coleşa

…poftă bună!

Mamăăă…da şe bună o fost!!!…

Anunțuri

10 răspunsuri to “Jandra noastra cea de toate zilele”

  1. andreanum Says:

    vai ce bine arata… pofta cred c-ati avut cind facurati minunea asta.

  2. sorinborodi Says:

    ……….Strabunicul meu din partea tatalui facea pietre de moara la Ciceu-Corabia. De la tata stiu ca lucra foarte mult pe cate una.. Apoi mergeau mai multi cu carele din sat pana departe, chiar in Ungaria, sa le vanda. Banii facuti astfel le ajungeau destul de mult.

  3. Gavrila Rus Says:

    Bravo pentru postare::jandra se face ca la Tarlisua cu colesa (nu cu mamaliga) ca doar din zona suntem. De sub Tibles unde se mai manaca si lapte acru de oi cu colesa,facut toamna mai tarziu cand is oile in bocei.Latele acru de oi se poate pastra si peste iarna in barbanta. Mi-e tare dor de el.

  4. Viorel Stir Says:

    Multumim frumos , de mult cautam reteta, bunicul meu era din Sieu Magherus si ne-a gatit toata copilaria aceasta mancare delicioasa.O credeam demult uitata.

    • Gavrila Rus Says:

      Jandra este o mancare sanatoasa fara EEEE…….uri, gustoasa, satioasa, rapid de facut si la sfarsitul serviri ei dregete si cu lapte acru de oi………..sa va fie de bine

  5. antohe larisa Says:

    numai matusa mea Marea a lui Condrate o stia face…degeaba incerca mama sa o faca, nu-i iesea ca la Dobricel…poate imi va reusi mie in cele din urma…multu

  6. Avadoru Says:

    ceva, pe-aproape, tot o iesi!…

  7. anca Says:

    Multumesc pentru reteta, e foarte buna, bunicii mei sunt din Dobricel( dea lui domnutu), cand mergeam la ei mereu imi facea bunica jandra. Acum o sa o incerc eu, sa vad daca o sa imi iasa

  8. alina(alina lu fatu) Says:

    ma bucu ca ai postat reteta de jandra, intradevar erau mancarurile copilariei noastre si din pacate prin partile pe unde ne-a dus soarta nu se face…ramane doar noi s ducem mai departe traditiile, danut…ma bucur ca desi ai plecat de copil din dobricel nu ai uitat de unde esti…nici eu nu o sa uit niciodta satul meu iubit..iar jandra si patura cu branza au fost micul dejun in casa lui fatu.in toti anii copilariei mele(pe vremea aceea nu prea o mancam ca preferam sa mai dorm 5 minute, pentru ca urma o zi grea de munca, dar acum imi e asa dor de jandra….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: